Skip to main content

Sporten met diabetes type 2: waar moet je op letten?

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of de insuline onvoldoende kan benutten. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel te hoog worden, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Een gezonde levensstijl, waaronder regelmatig sporten, kan bijdragen aan het beter onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Echter, bij het sporten met diabetes type 2 zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het sporten met diabetes type 2.

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel voor en na het sporten

Bij het sporten met diabetes type 2 is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel voor en na het sporten. Sporten kan namelijk zorgen voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat tijdens het sporten de spieren meer glucose opnemen uit het bloed, wat zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan het effect van insuline versterkt worden door het sporten, waardoor de bloedsuikerspiegel nog verder kan dalen.

Om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt tijdens het sporten, is het belangrijk om voorafgaand aan het sporten voldoende te eten en eventueel de dosering van medicatie of insuline aan te passen. Een te lage bloedsuikerspiegel kan namelijk leiden tot duizeligheid, zweten, trillen en in ernstige gevallen zelfs bewusteloosheid. Daarnaast kan het verstandig zijn om tijdens het sporten iets te eten of drinken om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Na het sporten kan de bloedsuikerspiegel juist stijgen. Dit komt doordat het lichaam tijdens het sporten stresshormonen aanmaakt, zoals adrenaline en cortisol, die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Daarnaast kan het lichaam na het sporten nog enige tijd glucose vrijmaken uit de opgeslagen glycogeen in de spieren en lever. Om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het sporten, is het belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegel te meten en eventueel de dosering van medicatie of insuline aan te passen.

Sporten met diabetes type 2 is gezond om verschillende redenen:

  1. Verhoogt de gevoeligheid voor insuline: Bij diabetes type 2 heeft het lichaam moeite om insuline te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Door regelmatig te sporten, kan het lichaam insuline beter gebruiken, waardoor de bloedsuikerspiegel beter wordt gereguleerd.
  2. Helpt bij gewichtsbeheersing: Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2. Door regelmatig te sporten en een gezond dieet te volgen, kun je afvallen en je gewicht onder controle houden.
  3. Verbetert de cardiovasculaire gezondheid: Diabetes type 2 verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Reguliere lichaamsbeweging kan helpen de bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen, en de bloedsomloop te verbeteren, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
  4. Verhoogt de energie en vermindert stress: Regelmatig sporten kan je meer energie geven en stress verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
  5. Verbetering van de algehele gezondheid: Door regelmatig te sporten, kun je de algehele gezondheid van je lichaam verbeteren, wat kan helpen om het risico op complicaties van diabetes type 2 te verminderen.